Działalność

Warsztat narzędziowy - działalność

Fundacja Deca została powołana przez Szpital Kliniczny im. dr. J. Babińskiego SPZOZ w Krakowie i uzyskała osobowość prawną 2. stycznia 2002 roku. Naszą podstawową misją jest opieka, pomoc oraz poprawa jakości życia osób cierpiących na zaburzenia psychiczne oraz ich rodzin. Zajmujemy się pomocą głównie poprzez realizację projektów edukacyjnych i z zakresu rehabilitacji społeczno-zawodowej osób chorujących psychicznie. Projekty te mają na celu osiągnięcie przez naszych beneficjentów jak największej samodzielności i współudziału w życiu społecznym. Obecnie prowadzimy 2 mieszkania treningowe dla 11 osób: jedno dla 6 osób niepełnosprawnych chorujących psychicznie oraz jedno dla osób z zaburzeniami psychicznymi i uzależnieniem. Założyliśmy Spółdzielnię Socjalną "Kobierzyn" która zatrudnia kilkanaście osób chorujących psychicznie. Spółdzielnia prowadzi Bistro "Tymiankowo", a także zajmuje się sprzątaniem, pielęgnacją terenów zielonych oraz uprawą ziół i roślin ozdobnych. Pomagamy osobom uzależnionym i współuzależnionym. Zrealizowaliśmy projekty dedykowane kobietom bezdomnym oraz chorym psychicznie z problemem nadużywania alkoholu (przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego). Włączamy się w organizację festiwali, wystaw, spektakli, imprez kulturalnych, sportowych, które tworzą przestrzeń do integracji zdrowych i chorych. Włączamy się w organizację Mityngów Lekkoatletycznych Szpitala Babińskiego w ramach Tygodnia Osób Niepełnosprawnych „Kocham Kraków z wzajemnością”. W okresach świątecznych staramy się wesprzeć osoby najbardziej potrzebujące prowadząc akcję #pokolorujświęta, w czasie pandemii organizujemy akcje charytatywne i pomoc dla pacjentów Szpitala. Działamy głównie na terenie Krakowa i okolic, a działalność informacyjno-edukacyjną destygmatyzującą chorych psychicznie prowadzimy na terenie całego kraju. Nie udzielamy pomocy finansowej indywidualnej.

Edukacja

Fundacja Deca prowadzi wiele działań edukacyjnych, począwszy od edukacji rodzin pacjentów i ich samych po szkolenia profesjonalistów. Zobacz >

Mieszkania treningowe

Fundacja Deca prowadzi mieszkania treningowe (dawna nazwa mieszkania chronione) dla osób po kryzysach psychicznych i wychodzących z uzależnienia. https://fundacjadeca.org/projekty/mieszkania-chronione Zobacz >

Arteterapia

Jednym z głównych działań Fundacji Deca jest promowanie terapii przez sztukę. Arteterapia pozwala wydobyć kreatywność i dać poczucie dumy osobom chorującym psychicznie. Sztuka pozwala także niejako przedstawić i nazwać świat osób, które doświadczają rzeczywistości w odmienny sposób.

Pomoc materialna

Organizujemy zbiórki dla potrzebujących, przygotowujemy paczki świąteczne, kupujemy niezbędne wyposażenie dla Szpitala, mieszkań chronionych i potrzebujących osób. Zapoznaj się z naszymi dotychczasowymi działaniami.

Praca

Organizujemy miejsca pracy chronionej. Współtworzymy większe przedsięwzięcia w postaci spółdzielni socjalnych i innych podmiotów społecznych.

Aktywizacja

Aktywizacja osób po kryzysach psychicznych jest kluczowym elementem terapii i rehabilitacji. Osoby chorujące psychicznie często nie są w stanie pełnić zwykłych ról społecznych. Dzieje się tak z powodu aktywnych objawów.

Sport

Promujemy sport oraz zdrowy tryb życia jako skuteczną metodę minimalizowania kryzysów psychicznych. Sport i współzawodnictwo pozwalają radzić sobie ze skutkami zaburzeń psychicznych o wiele lepiej.

Profilaktyka

Profilaktyka chorób i zaburzeń psychicznych, psychoedukacja rodzin i promowanie zdrowego stylu życia to nasz cel. Sprawdź teraz >

1,5 procent

Fundacja Deca jest Organizacją Pożytku Publicznego, oznacza to, że możesz wspierać naszą działalność 1,5 procentem twojego podatku. Ten przywilej pozwala nam finansować wiele przedsięwzięć pomocy chorym psychicznie i osobom w kryzysie psychicznym.

Fundacja

Informacje i aktualności dotyczące Fundacji Pomocy Chorym Psychicznie im. Tomasza Deca. Zapraszamy >

Oczarowanie-odczarowanie

„Oczarowanie – Odczarowanie: Art Brut i Arteterapia w Babińskim” to nazwa projektu dotyczącego rozwijania kreatywności i aktywizacji osób starszych i niepełnosprawnych (chorujących psychicznie).