1,5% dla Fundacji Deca

3 minuty czytania
1,5%

Za nami kolejny rok działalności i czas na podsumowania. Był to dla nas rok ciekawy i obfitujący w różne projekty i aktywności, jednocześnie rok trudny ze względu na kryzysy i zmiany, których musieliśmy dokonać w niektórych obszarach. Największym wyzwaniem była przeprowadzka naszych dwóch mieszkań chronionych z osiedla przyszpitalnego do jednego, większego lokalu na osiedlu Ruczaj, który dostaliśmy w użyczenie od Miasta Kraków. Na szczęście etap przeprowadzki mamy już za sobą a nasi podopieczni są zadowoleni z nowych warunków. Z drugiej strony, w minionym roku mogliśmy świętować ważne dla nas wydarzenie, jakim było wyróżnienie przyznane Fundacji Deca przez Województwo Małopolskie w konkursie "Kryształy Soli" dla najlepszych organizacji pozarządowych. To wyróżnienie to nasze wspólne osiągnięcie. Bez darczyńców, przyjaciół, osób życzliwych i wspierających nasze działania nie byłoby tego sukcesu.

Chcemy serdecznie podziękować wszystkim darczyńcom – prywatnym i firmom oraz wszystkim osobom, które przekazały na cele statutowe Fundacji 1,5% podatku za 2023 rok. To dzięki Państwu mogliśmy skutecznie i aktywnie działać na rzecz osób z zaburzeniami psychicznymi.

Dzięki Waszej hojności wsparliśmy pacjentów Szpitala Klinicznego im. dr. J. Babińskiego, doposażając oddziały w sprzęt rehabilitacyjno-sportowy i AGD a przyoddziałowe ogródki w meble ogrodowe. Włączyliśmy się także w organizację imprez kulturalnych, koncertów, zabaw, Dnia Dziecka dla najmłodszych pacjentów, Wigilii dla osób pozostających na Święta w Szpitalu i akcji paczek mikołajowych. Współfinansowaliśmy odbywający się co roku Festiwal Sztuki Osób Chorujących Psychicznie „Sami z Siebie”. Do udziału w Festiwalu zaprosiliśmy przedstawicieli partnerskiej organizacji z Ukrainy „Destigma”. W tygodniowej wizycie oprócz pracowników Destigmy udział wzięli także podopieczni – 7 osób chorujących psychicznie.

W 2023 roku zrealizowaliśmy wartościowe projekty dofinansowane ze środków publicznych i grantów prywatnych:

• "Oczami natury" - warsztaty arteterapeutyczne o tematyce roślinnej i wystawa prac uczestników, współfinansowany przez Województwo Małopolskie
  • „Dla zdrowia - warsztaty kulinarne i zajęcia aktywizujące dla osób z zaburzeniami psychicznymi", współfinansowany przez Miasto Kraków
  • „XXII Mityng Lekkoatletyczny Szpitala Babińskiego” impreza sportowa w ramach „Tygodnia Osób Niepełnosprawnych Kocham Kraków z Wzajemnością”, współfinansowana przez Miasto Kraków
  • „Ciuszek – Reaktywacja” – odnowienie i zorganizowanie na nowo sklepiku z odzieżą używaną – miejsca ergoterapii pacjentów Szpitala, współfinansowany przez Program Grantów Lokalnych BNP Paribas.

O projektach można więcej przeczytać na stronie internetowej w zakładce Projekty.

Dzięki dużym darowiznom od firm dokończyliśmy doposażanie oddziałów dziecięcych i młodzieżowych oraz działającej przy nich szkoły dla najmłodszych pacjentów i rozpoczęliśmy projekt „Ogród dla Seniora” dedykowany pacjentom 60+ leczącym się na dwóch oddziałach psychogeriatrycznych. Celem jest dostosowanie istniejącego ogrodu do potrzeb osób starszych. Chcemy wyrównać teren, wybrukować ścieżki i zamontować elementy małej architektury – pergole oraz altanę ogrodową, która posłuży seniorom do zajęć terapeutycznych i rekreacji na świeżym powietrzu. Liczymy, że projekt dokończymy w tym roku.

Wsparliśmy także Spółdzielnię Socjalną "Kobierzyn", której jesteśmy założycielem. Spółdzielnia działa na terenie Szpitala Babińskiego: zajmuje się sprzątaniem klatek schodowych, pracami terenowymi, pielęgnacją zieleni a od kilku lat prowadzi małe bistro Tymiankowo. Spółdzielnia zatrudnia kilkanaście osób po kryzysach psychicznych i dla pracowników jest czymś więcej niż tylko miejscem pracy. W tym roku Fundacja zakupiła dla Tymiankowa m.in. nowy namiot ogrodowy oraz grill do ogródka a z okazji 10 –lecia Spółdzielni ufundowała Voucher na wyjście lub wyjazd integracyjny dla pracowników.

Szczegółowe informacje o naszych działaniach można będzie znaleźć w sprawozdaniu Fundacji za 2023 rok, które po zatwierdzeniu przez Radę Fundacji opublikujemy na naszej stronie (w zakładce "O fundacji" - Sprawozdania).

Od 2010 r. jesteśmy organizacją pożytku publicznego o numerze KRS 0000076649, można wspierać nasze działania przekazując dla Fundacji 1,5% podatku. Serdecznie do tego zachęcamy, jednocześnie zapraszamy na nasz portal FB www.facebook.com/fundacjadeca, gdzie na bieżąco staramy się zamieszczać informacje o działaniach Fundacji.