Działalność

Fundacja Pomocy Chorym Psychicznie im. Tomasza Deca została powołana przez Szpital Specjalistyczny im. dr Józefa Babińskiego SPZOZ w Krakowie w 2001 roku i uzyskała osobowość prawną w dniu 2 stycznia 2002 roku. Naszą podstawową misją jest opieka, pomoc oraz poprawa jakości życia osób cierpiących na zaburzenia psychiczne oraz ich rodzin.

Zajmujemy się głównie pomocą poprzez realizację projektów edukacyjnych a także z zakresu rehabilitacji społeczno-zawodowej osób chorujących psychicznie. Projekty te mają na celu osiągnięcie przez te osoby jak największej samodzielności i współudziału w życiu społecznym.

Obecnie prowadzimy dwa mieszkania chronione dla 7 osób, które takiego wsparcia potrzebują. Projekt jest finansowany ze środków Gminy Miejskiej Kraków (więcej o mieszkaniach http://fundacjadeca.org/projekty/mieszkania-chronione).

Założyliśmy Spółdzielnię Socjalną "Kobierzyn" (projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Poddziałania 7.2.2. Wsparcie Ekonomii Społecznej, Priorytet VII Promocja Integracji Społecznej, POKL), która od roku 2014 zatrudnia 10 osób chorujących psychicznie. Spółdzielnia zajmuje się sprzątaniem i pielęgnacją terenów zielonych. Więcej o spółdzielni znajdziesz na stronie internetowej http://kobierzyn.org/.

Włączamy się w organizację festiwali, wystaw, spektakli, imprez kulturalnych, sportowych, które będą miały na celu integrację osób chorujących psychicznie zagrożonych wykluczeniem społecznym. W 2014r. włączyliśmy się w organizację Festiwalu osób chorujących psychicznie "Sami z Siebie" w Szpitalu Babińskiego w Krakowie.

Staramy się również co roku w okresie bożonarodzeniowym wesprzeć osoby najbardziej potrzebujące. W poprzednim roku włączyliśmy się w organizację Wigilii dla pacjentów Szpitala Babińskiego w Krakowie.

Więcej informacji o zrealizowanych przez nas projektach http://fundacjadeca.org/osiagniecia-fundacji i http://fundacjadeca.org/projekty

Działamy głównie na terenie Krakowa i okolic, ściśle współpracujemy ze Szpitalem Babińskiego w Krakowie.

Jesteśmy małą fundacją, dlatego nie posiadamy środków finansowych na udzielanie pomocy indywidualnej.

Działania podjęte i zrealizowane w 2014 roku:

• Współorganizacja zabawy dla pacjentów Szpitala Babińskiego z okazji Walentynek i ufundowanie nagród w konkursie organizowanym w trakcie zabawy
  • Współorganizacja Festiwalu "Sami z siebie" w dniach 22-29 czerwca w Szpitalu Babińskiego jako promocji sztuki osób chorujących psychicznie
  • Przygotowanie i dystrybucja paczek świątecznych dla najbardziej potrzebujących pacjentów Szpitala i podopiecznych z mieszkań chronionych
  • Zorganizowanie wspólnie ze Szpitalem Babińskiego wigilii dla pacjentów Szpitala

Działania podjęte i zrealizowane w 2013 roku:

• Projekt "Założenie Spółdzielni Socjalnej" finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Poddziałania 7.2.2. Wsparcie Ekonomii Społecznej, Priorytet VII Promocja Integracji Społecznej, POKL 2007-2013
  • Zorganizowanie 10 października 2013 r. wraz z terapeutami Szpitala Babińskiego balu dla Pacjentów z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego
  • Przygotowanie i dystrybucja paczek świątecznych dla pacjentów Szpitala

Działania podjęte i zrealizowane w 2012 roku:

Działania podjęte i zrealizowane w 2011 roku:

• Projekt mieszkania chronione dla osób chorujących psychicznie z terenu gminy Kraków finansowane ze środków Gminy Miejskiej Kraków (projekt realizowany w latach 2007-2011)