Pomóż nam

Jeżeli chcecie Państwo pomóc Fundacji w dalszym ciągu wspierać działania na rzecz osób chorujących psychicznie można to zrobić poprzez darowiznę lub przekazanie 1% odprowadzanego podatku.

Bank PEKAO S.A. o/Kraków nr 22 1240 4432 1111 0000 4736 1119

Zwracamy się do Państwa z serdeczną prośbą o przekazanie 1% podatku na wsparcie naszych działań !

Fundacji Pomocy Chorym Psychicznie im. Tomasza Deca

KRS 0000076649

Fundacja Pomocy Chorym Psychicznie im. Tomasza Deca jest organizacją pożytku publicznego, działającą na rzecz osób chorujących psychicznie. Status ten, nadawany przez Sąd, po spełnieniu wielu warunków jest oznaką szczególnego prestiżu i zaufania jakim społeczeństwo darzy organizację pozarządową (patrz strona Ministerstwa Sprawiedliwości).

Na co będzie przekazany 1%?

• Prowadzenie mieszkań chronionych dla osób chorujących psychicznie, dzięki którym te osoby będą mogły usamodzielnić się i powrócić do funkcjonowania społecznego
  • Realizację przedsięwzięć w zakresie rehabilitacji społecznej i zawodowej osób chorujących psychicznie, członków ich rodzin (jako formy wsparcia) oraz profesjonalistów (tj. lekarzy, psychologów, terapeutów, personelu medycznego) pracujących z osobami chorującymi psychicznie w celu podniesienia przez nich poziomu kwalifikacji zawodowych. W ramach projektów aktywizujących osoby chorujące psychicznie dzięki różnego rodzaju treningom i szkoleniom zawodowym będą mogły rozwinąć swoje umiejętności, odbyć staże zawodowe i będą mieć szansę na zdobycie pracy
  • Organizację festiwali, wystaw, spektakli, imprez kulturalnych, sportowych, które będą miały na celu integrację osób chorujących psychicznie zagrożonych wykluczeniem społecznym
  • Organizację akcji paczek świątecznych dla osób najbardziej potrzebujących

Kto może przekazać 1 % podatku?

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych, PIT-37
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku, PIT-36 lub PIT-36L
  • podatnicy, którzy uzyskali przychody z tytułu inwestycji na giełdzie, PIT 38

W jaki sposób przekazać 1% podatku?

Odszukaj w zeznaniu podatkowym odpowiednią rubrykę i wpisz nr KRS Fundacji Deca 0000076649

Alternatywnie można skorzystać z bezpłatnego programu do rozliczania PIT - wypełnij PIT i przekaż nam 1% podatku.

Program do rozliczania PIT 2014 online - e-pity 2014